Kvasinkové infekce a na ně navázané obtíže se vždycky nejvíc rozjedou v letních měsících. Koupání v přírodních koupalištích, prochladnutí ve spacáku, trocha kvalitního sexu a je zaděláno.
Někdy se přemnožená kvasinka projeví jen pálením v pochvě, jindy nepříjemnými výtoky, ale může dojít i na zánět močového měchýře nebo dokonce ledvin. Tyto neduhy mě trápily léto co léto, než jsem se začala léčit jídlem a pomohla si protikvasinkovou dietou.
Od té doby, co jím protikvasinkově, se mi i v letních měsících daří držet kvasinky úspěšně na uzdě. Ale komu se v létě chce držet dietu? Abych řekla pravdu, už nemám ani pocit, že nějakou držím, prostě jím to, co mi dělá dobře a nejím, co mi dobře nedělá. Ale to je téma na celou knihu.
Jak si můžete pomoci jídlem, když se vám hned nechce hupsnout do diety? Mám pro vás pět jednoduchých tipů, co jíst a co ne. Klíčem je omezit příjem sacharidů, které v konvenční stravě převažují nad tuky a bílkovinami a vysloveně kvasinku živí.
Vynechat obiloviny, brambory, rýži a pečivo je v létě jednodušší než kdykoli jindy. Aspoň pro mě ano. Je teplo, nepotřebuji se zasycovat sacharidovou hmotou v podobě housky nebo knedlíku. Kvalitní zeleniny je všude spoustu, stačí ji jen nakrájet, napařit nebo upéct.
Během pár dní si na kopec zeleniny místo příloh zvyknete a bude se cítit mnohem lehčeji. Abyste neměli hlad, zalijte ji olivovým, avokádovým nebo jiným kvalitním rostlinným olejem. Nahradíte sacharidy tukem a nebudete hladovět.
Dorty, sušenky a sladké nápoje mě přes léto už také nelákají. Jen si je představím a slepí se mi vnitřnosti. Horší je to se zmrzlinou, ta by se mi v nastalých tropech našeho mírného pásu občas šikla.
Dělám si domácí zmrzlinu z ovoce a avokáda. Mražené jahody, maliny nebo borůvky umixuji s avokádem a trochou vanilky a mám dokonalou krémovou zmrzlinu. Pro mlsné jazýčky uvyklé sladkému doporučuji pro začátek trochu dosladit medem nebo stévií.
Když mám chuť na čokoládu, tak si jí klidně dám, čím více procent kakaa má, tím méně je v ní cukru. Volte od 85% kakaa výše.
Alkohol je metla léta. Vypadá to, že pivko u vody, na fesťáku nebo ke grilovačce je snad povinností. Vypít ve dvou lahev vína na terase s výhledem na moře je tak snadné, že se může zdát, že žádná první lahev nikdy neexistovala a už načínáme druhou, tedy vlastně první…
Ideální recept na to je voda z horského pramene. Nejlépe chutná, když nejbližší koliba je ještě 10 km daleko. Alkohol je v podstatě cukr sám, v boji s kvasinkou tedy opravdu neprospěje. Ale nebuďme na sebe v létě tak přísní a dejme si na zdraví skleničku suchého vína, kde je cukru relativně méně.
Ovoce všeho druhu k létu patří. Dozrává všude kolem nás a další se vozí z poloviny zeměkoule přímo na váš stůl. Taky si bez něj neumím léto představit, tak vás nebudu přemlouvat, že ho nemáte jíst. Nicméně v ovoci je velké množství fruktózy – jednoduchého cukru, který kvasinky slupnou raz dva a zase jich je o něco víc.
Zkuste začít třeba tím, že vypustíte hodně sladké ovoce jako jsou banány, hroznové víno, mango, a zaměřte se na lokální plody, hlavně na bobule. Právě lesní plody mají nejnižší podíl sacharidů, patří mezi ně maliny, borůvky, rybíz, jahody, ostružiny.
Můžete zařadit také kyselá jablka, švestky, dokonce ani meloun není špatná volba. Pokud se vám kvasinky snadno rozjíždí, ovoce by určitě nemělo tvořit základ vašeho jídelníčku.
Hojně si ale můžete dopřávat kokos v různém skupenství a formách – čerstvý, mladý, strouhaný nebo kokosové mléko a hlavně kokosový olej, ten je proti kvasinkám vysloveně doporučován.
Skutečně protikvasinkově působí kromě kokosu také olivový olej, avokádo a zmiňovaná zelenina, především cibule a česnek. Pokud holdujete mléčným výrobkům, je lépe se držet těch kysaných – kefíru, jogurtu, případně zakysané smetany. Z bylinek na kvasinky dobře zabírají kurkuma, skořice, oregano, čaj z levandule, šalvěje a čaj Lapacho.
Kromě jídla pomáhá také pohyb, slunce, psychická pohoda a hluboké dýchání. Esence léta je vlastně dokonalý lék na všechny kvasinkové neduhy.
Pokud vás tyto úpravy jídelníčku přeci jen straší, zkuste začít tou, která je pro vás nejlépe představitelná, a postupně přidávat další. Není cílem se omezit víc, než jste připraveni, pak hřešit proti svému předsevzetí a vyčítat si to. Nevyčítejte si nic, od toho léto není.
Pokud se pustíte do zkoušení výše popsaných tipů, skvěle tím své tělo a mysl můžete připravit i na protikvasinkovou dietu jako takovou a zatočit díky ní i s dalšími projevy přemnožené kvasinky, jako je chronická únava, vysoká nemocnost a psychická vyčerpanost. Stejně jako se to povedlo mně.
Návod i svůj příběh s ní jsem popsala zde v e-booku Protikvasinková dieta – Léčím se jídlem.